Ghid

25 de cărți bune publicate în 2014

Oleg Radzinsky "Agafonkin și timpul"

corp

Romanul este despre un călător în timp, printre ai cărui actori se numără Vladimir Putin și Vladislav Surkov, iar printre locurile de acțiune se află Yakutia de la mijlocul secolului trecut, Rusia de dinainte și Mongolia din epoca Genghiș Khan. În ciuda faptului că s-ar putea face fără o figură ușor intruzivă a lui Vladimir Vladimirovici și citate din „Maestrul și Margarita”, cartea lui Radzinsky (pentru o clipă - Edwardovici, cu toate acestea, în biografia sa există lucruri și mai interesante: din vremea servită pentru anti-sovietice propagandă, până la președinția consiliului de administrație al Ramblerului), nu se poate nega armonia care este rară în vremurile noastre: toate personajele de aici vorbesc o limbă vie, toate liniile, de la dragoste la istoric, sunt reduse la unul singur.

Albertina Sarrazen "Numele meu este Astragal"

corp

Un roman plin de inimă este introducerea lui Patti Smith, care descrie cum a experimentat primele ei afecțiuni de dragoste, întinsă pe o canapea cu un volum de Albertina, explică cel mai bine cum să citească această carte - ca o mărturisire a unei inimi pure. În ciuda faptului că povestea povestită aici, povestea de dragoste a unui hoț și a unei tinere prostituate, este atât de autobiografică încât vocea autorului nu se distinge de vocea naratorului, dar care este forța acestei conversații liniștite. Inclusiv puterea de previziune - una dintre frazele romanului prezice ce se va întâmpla cu Albertina însăși în aproape zece ani: "... Și am murit, lăsând o mână înghețată în laba de cauciuc a rezidentului, iar cealaltă pe masa anestezistului. Am murit sub un ciripit plăcut în temple, fără a aștepta niciodată apariția lui Dumnezeu însuși ”.

Goran Voinovici "Chefury, ieși!"

„Editura Ivan Limbach”

„Chefuras” din Slovenia bogată sunt numiți imigranți din sudul iugoslav, cu alte cuvinte migranți bosniaci, locuitori din Fuzhin, cea mai săracă regiune din Ljubljana. Atitudinea localnicilor este indicată cel mai bine prin faptul că titlul acestei cărți este preluat din graffiti adevărați de pe perete în Fuzhins, care, în ordine nazistă, spun: „Raus!” Eroul acestei cărți senzaționale din Slovenia, Marco, în vârstă de 17 ani, este el însuși din „Chefur”, dar această poreclă nu i se pare deloc jignitoare. Povestea lui Marco despre câteva zile din viața sa se transformă într-un manifest al unei minorități. Este imposibil să nu apreciem umorul cu care se raportează la toate greutățile sale, puterea sa de a le rezista și, cel mai important, limbajul său, acest jargon amuzant (traducătoarea Alexandra Krasovets a curățat mamele din el, dar există o urmă). Unde, dacă nu aici, să vorbească despre puterea literaturii: Marco a reușit să cânte chefur, întrucât înainte de „Fratele” Balabanovsky din Rusia a reușit să facă eroica „noua” nouăzeci de ani - un truc care nu mai poate decât să facă vrăjitor.

Didier Lefebvre, Emmanuel Gieber, Frederic Lemercier "Fotograf"

"Bumkniga"

În 1986, fotograful Didier Lefebvre a mers în războiul cu Afganistanul pentru a parcurge țara de la margine, împreună cu misiunea „Medici fără frontiere”. În 1999, artistul Emmanuel Giber a decis să transforme această călătorie într-un roman grafic. Munca lor comună cu Lefebvre a durat șapte ani - și s-a transformat într-una dintre cele mai strălucitoare mărturii din lume despre război: nenorocirea popoarelor, exploatările medicilor, lipsa de sens a morții. Datorită fotografiilor alb-negru și desenelor de culori expresive, povestea se dovedește a fi atât documentară, cât și emoțională și nu poate să nu rupă nici măcar cititorul cel mai surd-orb.

 

Richard Ford „Jurnalist sportiv”

Phantom Press

Richard Ford a scris primul roman despre jurnalistul sportiv Frank Bascombe în 1986, al patrulea a fost lansat în engleză abia în 2014. Ceea ce se bănuia doar în anii 80 - faptul că Ford nu este doar un adept al Updike, care disecă o persoană mică în romanele mari, ci un scriitor independent cu un subiect important și important - anul acesta, în sfârșit, a fost confirmat în cele din urmă.

Personajul principal, un pierdut care nu a obținut mare succes nici în cariera sa, nici în familia sa și care și-a îngropat fiul cel mic, în această carte găsește o cale spre lumină, trece de la tragedie la confort. Faptul că pânza literară de aici este transformată în interior, că eroul caută o modalitate de a se împăca cu drama vieții sale, decât să alunece în inevitabilitate, face ca soarta sa să fie atât de asemănătoare cu viața fiecăruia dintre noi. Aceasta este principala abilitate a lui Ford - el scrie astfel încât voința-nilly să te simți ca și cum fiecare cuvânt ți-ar fi legat personal.

Michael Cunningham "Regina zăpezii"

corp

S-ar părea că scriitorul Cunningham nu a reușit să ne spună nimic nou de multă vreme - aceleași triunghiuri amoroase, aceeași apropiere a morții, aceeași tristețe din incapacitatea de a ajunge la ceva destul de frumos. Dar ce imagine completă și completă, toate acestea se reunesc în basmul inspirat al Andersenului „Regina zăpezii” - o poveste despre dragoste și moarte în New Yorkul înzăpezit. Cititorul acestei cărți este ca niște eroi care privesc fulgii de zăpadă, realizând imposibilitatea abordării perfecțiunii lor. Însă acesta este un mesaj reconfortant al autorului: chiar dacă moartea este inevitabilă și viața te conduce pe drumul dezamăgirii, în lume există încă o frumusețe asurzitoare, imposibilă și liniștitoare.

Philippe Perrault „De lux”

„Editura Ivan Limbach”

În ciuda faptului că cartea istoricului Philip Perrault se referă la secolele XVIII-XIX, este extrem de importantă pentru înțelegerea atitudinii actuale față de exces și rădăcinile sale. Perrault scrie despre o perioadă în care luxul a încetat să mai fie un semn de selectivitate, dreptul la care avea doar aristocrația și a devenit universal. Aceasta nu este atât de multe deșeuri și deșeuri inutile, ci apariția confortului - apă caldă la robinet, ceai și cafea pe masă, trinkets drăguțe pe raft. Întrebarea principală aici nu este însă cum să distingem luxul de necesitate, ci de unde vine o astfel de nevoie acută pentru el, „încercarea mereu reînnoită de a depăși formele în care viața de zi cu zi a intrat în noi și de a umple spațiul gol cu ​​un flux continuu de lucruri”.

Alexander Gorbaciov, Ilya Zinin "Cântece în gol. Generația pierdută a rockului rusesc din anii 90"

corp

Acesta este cazul când, pentru a conștientiza importanța fenomenului, este necesar să scriem o carte despre el. S-ar părea că ni s-au dat aceste punk-uri de mult uitate, frenezia primelor cluburi din Moscova, ultima muzică care era încă stocată pe casete - dacă nu cumva. De fapt, anii 90 s-au dovedit din nou a fi un teritoriu al libertății absolute, un moment în care au fost posibile concerte punk la Sala Centrală de Concerte „Rusia” de stat și manifestările „apă la pește, aer la păsări” aprobate de Casa Scriitorilor. De data aceasta, bineînțeles, a dat naștere unei muzici grozave, iar în poveștile participanților, conexiunile pierdute dintre noi astăzi și măreția noastră pierdută sau uitată de ieri sunt restabilite.

Patrick Modiano "Dora Bruder"

"Text"

Iată, de fapt, practic orice carte a laureatului Nobel tradus în rusă ar putea sta - vom presupune că am ales „Dora Bruder” pentru traducerea Ninei Khotinskaya, care transmite perfect laconicismul grațios al silabei lui Modiano. În aproape toate textele sale, Modiano repetă același complot: un erou în căutarea trecutului. Aceasta poate fi o încercare de a-ți dezvălui propria copilărie, ca în povestea „Micul Miracol”, o înregistrare care a blocat în cel mai important moment din viață, ca în „Strangers”, sau aici este o căutare aproape detectivă a unei fete evreiești dispărute în 1941. Trucul principal al lui Modiano este cifra implicită. Este posibil să nu recunoaștem numele eroilor sau continuarea poveștilor lor. Tot ce contează este ca poveștile lor să fie rostite - și astfel salvate de uitare. Și este aproape lipsit de importanță că accentul lui Modiano este în centrul atenției, deoarece orice eveniment el devine imediat semnificativ, fie că este o primă poveste de dragoste sau modul în care o fată evreiască din Paris a ocupat un lagăr de concentrare.

Donna Tartt „Goldfinch”

corp

Unde fără „Carduelis”! Cel de-al treilea roman al lui Donna Tartt a lovit în sfârșit durerosul timp, chiar dacă nu a vizat acolo deloc. Începând cu romanul său cu o catastrofă în care mama personajului principal moare și este atașat pentru totdeauna de un tablou furat din muzeu, Tartt face din întregul roman ulterior o terapie. Maeștrii vechi, lucrurile, ironia, referințele la Dickens și multe, multe, multe pagini de lectură interesantă devin mântuire aici. „Goldfinch”, așa cum rescrie cuvântul-cuvânt al lui Dickens, cu care este angajat unul dintre eroi aici, este reconfortant pur și simplu prin ceea ce este.

Încă 15 cărți bune din 2014

Angelo Maria Ripellino "Magia Praga"

„Editura Olga Morozova”

Între Czapek și Kafka - Praga în studiul italianului Angelo Maria Ripellino se transformă într-un oraș de panopticon, concentrația tuturor celor mai uimitoare de pe pământ.

Tom de aur„Goliat“

"Bumkniga"

Povestea strălucitoare a unui uriaș pașnic, pe care filistenii îl îmbracă și îl trimit pentru a-i amenința pe israelieni, în timp ce el ar prefera să completeze pașnic documentele.

Andy Weyer"Martian"

"AST"

Robinson Crusoe în spațiu - un astronaut singuratic, uitat pe Marte, încercând să supraviețuiască reconstruind roverii și plantând cartofi pe pământ marțian.

Tamta Melashvili"Rhyme"

"Scooter"

Două fete care cresc în război, alergând sub gloanțe și fură mâncare din casele abandonate, este o carte groaznică și cinstită.

Tatyana Tolstaya„Lumi ușoare”

„Ediția Elenei Șubine”

În aceste povești, chiar înainte de criză, se simțea imposibilitatea unei „lumi ușoare” pentru fostul om sovietic, toate aceste genți la prețul unei case de sat și alte jocuri capitaliste, care până la urmă nu s-au dovedit a fi despre noi.

Jonathan Leatham„Grădinile dizidenților”

"AST"

Trei generații de dizidenți americani - din anii treizeci până la suporterii Ocupant. Această carte spune în primul rând despre esența protestului - cine sunt oamenii care vor trece mereu?

Arthur Conan Doyle "Muncă periculoasă. Jurnalele arctice"

Paulsen

Un jurnal publicat foarte conștiincios al călătoriei de șase luni a tânărului Conan Doyle pe o navă balenică - cu desene și povești pe care această călătorie a influențat-o. O minunată poveste de aventură, deși sigiliile sunt păcat.

Jonas Lusher Primăvara barbarilor

"Ripol"

Sensationalul roman elvețian despre prăbușirea speranțelor capitaliste: protagonistul se odihnește într-un hotel cu mai multe stele din Tunisia, când economia engleză se prăbușește și bacanalia începe, cu concluzia, veridicitatea căreia am avut deja șansa de a ne asigura: „Un bărbat se transformă într-o fiară când vine vorba de economiile sale “.

Dave Eggers„Domeniul de aplicare“

Phantom Press

Deja nu este un roman nou, dar încă relevant pentru criticul principal al realității americane despre adevărata față a rețelelor sociale.

Malala Yusufzai"Eu sunt Malala"

"ABC clasic"

Cartea autobiografică a fetei, care a fost filmată pentru ceea ce voia să studieze, spune în primul rând despre originile curajului - cine trebuie să fii pentru a schimba lumea. Probabil vom auzi mai multe despre Malala.

Peretele Jannett"Încuietor de sticlă"

"Exmo"

Mărturisirea unei fete dintr-o familie dificilă: tatăl bea, mama face imagini și își face milă de ea, în timp ce patru copii urcă în coșul de gunoi în căutarea hranei. O carte importantă este că, fără jucării de dezvoltare și mâncare ecologică pentru bebeluși, există viață și poate fi uneori minunat.

Timur Vermesh"El este din nou aici"

corp

Hitler s-a trezit în mijlocul Berlinului modern și a plecat la muncă la televizor. Este dificil să descriu cât de ridicolă este această carte, deși aceasta înseamnă, desigur, un avertisment că lumea nu s-a schimbat prea mult.

David Greber "Datorii. Primii 5.000 de ani de istorie"

Ad marginem

O carte importantă care ne invită să reconsideram conceptul de economie modernă - de fapt, spune autorul, fost profesor Yale (concediat pentru implicarea sa activă în Occupy), am ajuns la această criză de cinci mii de ani și totul va fi și mai rău, în timp ce economia este în centrul stai mr credit.

Arhiva "Murzilki"

"TriMag"

Trei din cele patru volume din istoria de 90 de ani a țării au fost deja publicate prin ochii unei reviste pentru copii - de ce nu folosiți această antologie ca manual, pentru că este cu siguranță mult mai distractiv decât viața.

Alexey Makushinsky "Steamboat to Argentina"

"Exmo"

Un roman meditativ despre memorie - întreaga viață sovietică se încadrează într-un fel sau altul în conversațiile și amintirile eroului.

Posturi Populare

Categorie Ghid, Articolul Următor

Galeria „11.12” deschide o expoziție a lui Matthias Zimmermann
Divertisment

Galeria „11.12” deschide o expoziție a lui Matthias Zimmermann

Matthias Zimmerman este un artist elvețian care combină activ pictura și prelucrarea digitală în lucrările sale. La începutul carierei sale, el a compus muzică simfonică, astfel că acum multe dintre picturile sale au o structură compozițională muzicală: o corelație excesivă de culoare și formă. „Modele lumi” este o serie de peisaje 3D specifice, construcții spațiale, în care Modelul este unitatea figurativă.
Citeşte Mai Mult
Ghid pentru Festivalul de Film de la Moscova: 10 filme
Divertisment

Ghid pentru Festivalul de Film de la Moscova: 10 filme

Festivalul Internațional de Film de la Moscova, care se va desfășura în perioada 21-30 iunie, a încetat de mult să mai revendice importanța mondială, dar în viața culturală a orășenilor încă mai joacă un rol semnificativ. Abundența retrospectivelor și a programelor speciale compensează, de fapt, lipsa unui Muzeu de Cinema funcțional în mod normal: când, de exemplu, vezi în original filmul lui Alexander Korda „Rembrandt” din 1936 - un regizor al cărui nume nu este numit accidental premiul pentru cel mai bun film britanic al anului pentru premiul BAFTA.
Citeşte Mai Mult
O zi la plajă în fotografii de Instagram
Divertisment

O zi la plajă în fotografii de Instagram

În timp ce „vara indiană” vă așteaptă, încercăm să vă înveselim cu o colecție personalizată de fotografii Instagram ai căror autori petrec această zi pe plajă. #beachday 4uca deapetersen 11thfloor ameeeeieie baker_4life ademozkurt d4ni3lc daily_collyrium daniellajooste flexible_3 drswidah danielarastrillo mutavia edwardkb garbagegremlin gigi0neida61 ievushi gcc89 jeajir6 janeway779 isabelglez jennifermarinanicole jordi_boy101 lankyman likaswocke mary_rchw monjorge ninjarod ninjarod ninjarod flemro polymerlovemamone rucathecorgi papercranecreative ninjarod russianbear42 scilista sedona_makai shany_lynx shortyshep sir_ric tanyalove65 sweets_420_ thriftytabss themissedmiss thegermangirl42 timinnka troybrosnan ugecorbett veronaalove cobhoncob14
Citeşte Mai Mult