Ghid

Ce să vezi în observatoarele din Valea Tunka

Terenul de pregătire astrofizică din satul Tora și observatorul radio astronomiei din tractul Badary sunt obiecte care, pe de o parte, pot fi ușor accesibile de către oricine ajunge pe valea Tunkinsky (la Torah, vacile pasc liniștite între telescoape). Cu toate acestea, fără sprijinul unui specialist, nu există în special nimic de făcut acolo. Asta trebuie fotografiat pe fundalul celebrei „cruci” de la telescoape radio.

În decembrie, Irkutsk Astroclub, observatorul Universității de Stat din Irkutsk și Institutul de Fizică Solar-Terestră al RAS SB vor organiza tururi combinate pe ambele site-uri științifice. Viața din jur spune de ce ar trebui să mergi cu siguranță acolo.

Am vorbit deja despre site-ul de teste astrofizice din satul Tora: despre „cutii” și „tigăi” pentru zeci de milioane de euro, construcția unui observator gamma internațional, care va deveni cel mai mare din lume, și perspectivele nobile de cercetare efectuate acolo.

Aici, telescopul Cherenkov rămâne obiectul central - o structură imensă din costul cosmic al oglinzilor. Principalul obiectiv al instrumentului este investigarea nebuloasei crabului formată după explozia unei supernove. Și aici particulele „protoni”, atomii sau nucleele lor „prind” - care zboară către Pământ și au milioane de miliarde de ori mai multă energie decât particulele dintr-un mare colizor de hadroni. Oamenii de știință nu știu încă exact natura acestor particule și nici mecanismele care le permit să accelereze astfel de energii ultrahigh. Cu toate acestea, este în întregime posibil ca undeva, alături de răspunsul la aceste întrebări, să se afle natura dezvăluită a „materiei întunecate”. Iar cercetătorii sunt gata să povestească despre toate acestea la locul de pregătire, printre instrumentele care permit realizarea unor descoperiri la nivel mondial.

În tractul Badary există un observator radiofizic construit în anii 80. Principalul lucru care merită văzut aici este interferometrul cruciform al 256 antene parabolice cu un diametru de 2,5 metri, instalat în trepte de 4,9 metri și orientat de la est la vest și de la nord la sud. Acesta este radiotelescopul care studiază soarele (în timpul zilei, antenele cu un zgomot măsurat liniștit se întorc după stea). Însă puțini oameni știu că tunelurile subterane cu arcade rotunjite trec și sub pământ, unde sunt instalate cabluri și echipamente de comunicare. Cum funcționează totul, oamenii de știință promit să arate și să spună. Vizualizările magnifice ale munților Sayan de la ambele observatorii sunt oferite vizitatorilor cu un bonus.


când

15 decembrie

unde

Irkutsk - Valea Tunka

Cât de mult

de la 2.300 de ruble.

www.bti-baikal.com

Posturi Populare

Categorie Ghid, Articolul Următor

Pe Malaya Bronnaya, s-a deschis o cafenea pop-up Soupmates
Interesant

Pe Malaya Bronnaya, s-a deschis o cafenea pop-up Soupmates

La Moscova s-a deschis o cafenea pop-up a unui proiect gastronomic de supe shake în pahare de Soupmates. Prima instituție sub acest semn a început să lucreze la Malaya Bronnaya, casa 28 - în interiorul magazinului „Mai mult”. Publicarea Soupmates. În timp ce cafeneaua a fost lansată în modul test, care va dura aproximativ două săptămâni. Așa cum a declarat Tatyana Oleshkevich, creatoarea Soupmates, despre Life around, în acest timp instituția va aprecia fluxul de vizitatori și va alege cea mai populară mărime a porțiunii.
Citeşte Mai Mult
Punct de basculare. Sergey Dmitriev (GameChangers): De la Siemens - la educația IT
Interesant

Punct de basculare. Sergey Dmitriev (GameChangers): De la Siemens - la educația IT

Sergey DMITRIEV Creator de GameChangers dacă această activitate este dificilă, i-a demis pe colegii mei de clasă, care în primii ani ai institutului s-au ocupat de comerțul cu ridicata și apoi instalarea rețelelor de calculatoare. Unul dintre colegii noștri a avut atât de mult gust, încât până în al patrulea an avea deja o companie care dezvolta software de informații geografice.
Citeşte Mai Mult
Studiou într-o clădire mică din perspectiva lui Nevsky
Interesant

Studiou într-o clădire mică din perspectiva lui Nevsky

În 1903 a fost construită o clădire minusculă cu un etaj în curtea unei clădiri de apartamente mari de pe Staro-Nevsky și a fost inițial funcționară ca îngrijire. Potrivit legendei, tocmai aici s-a născut compozitorul Vasily Soloviev-Sedoy și a petrecut primii 10 ani ai vieții sale. Tatăl său a lucrat ca consilier în această casă, apoi, devenind principalul menajer al lui Nevsky Prospekt, s-a mutat cu familia într-un apartament spațios de la etajul al treilea.
Citeşte Mai Mult